Med

Naše včeličky produkují med převážně květový, z oblasti Polabské černavy a z okraje CHKO Kokořínsko. V případě zájmu o koupi nám můžete objednávku zavolat, nebo napsat na email.

Prosím, přečtěte si, a zvažte, zda byste měli zařadit do svého života med.

MED jako lék

Je výborným doplňkem stravy. Jedná se sice o sladidlo, ale oproti rafinovanému cukru, má pozitivní vlastnosti na naše zdraví.

Med se skládá z jednoduchých sacharidů (fruktóza a glukóza), disacharidů (sacharóza), ale oproti klasickému průmyslově vyráběnému cukru, obsahuje antivirové a antibakteriální látky, aminokyseliny, vitamíny, minerály, a to v takové míře, že člověku prokazatelně pomáhají ve zvládání jeho zdravotních potíží.

Vitamíny a minerály, které med obsahuje, se v člověku dobře vstřebávají, mnohem lépe, než umělé minerály z lékárny, které jsou zatíženy dalšími solemi a pod. A vězte, že med vyjde o dost levněji, než tyto přípravky.

Med je také skvělým pomocníkem na odřeniny, řezné rány atd. Tam kde selhávají klasická antibiotika, med pomáhá.

Med bychom měli konzumovat každý den, ale přiměřeně. Užívat ho jako doplněk k léčení konkrétních nemocí, užívat ho i jako prevenci, pravidelně 3-5 lžic denně. V chladných měsících i více.

A jaký med je nejlepší?

Květový nebo medovicový? Každý je skvělý, každý má své výhody a není třeba se držet striktně pouze určitého druhu. Naopak pestrost je pro nás výhodnější. Pokud znáte původ medu, je z oblasti, kde žijete (ČR), máte ho od včelaře, kterému důvěřujete, je to ten nejlepší med.

A co když med krystalizuje?

My lidé bychom chtěli mít vše ideální, podle našich představ a hlavně, když za to platíme, ale ať chceme nebo ne, krystalizace je přirozená vlastnost medu, která je prostě a jednoduše závislá na přírodě. V obchodech se sice můžete setkat s medy, které jsou tekuté stále, ale v tom případě se pravděpodobně nejedná o 100% med. Zkrystalizovaný med můžeme lehce zahřát, max. do 42 °C, aniž by ztratil své důležité látky. Můžete od nás také vyzkoušet med pastový, u kterého je pouze mechanicky upravena krystalizace, kdy jsou krystaly medu prakticky rozbité a med má pak pastovitou konzistenci, nestéká.

Jsem přesvědčena, že je pro naše zdraví důležité vyhýbat se, co nejvíce to jde, rafinovanému cukru. Zdravější variantou je pak med, který blahodárně působí na naše zdraví. Samozřejmě konzumace půl kila medu denně nebude také asi to nejlepší, takže všeho s mírou.

Více o medu, a dalších včelích produktech, se můžete dozvědět také na mých přednáškách.

Přeji Vám hodně zdraví a něco pro to dělejte.

AliZ